fbpx

Porselen Kron Köprü

Porselen Köprü

Sabit Protez Nedir?
Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi (küçültülmesi) ile laboratuarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Dişlerin ağizda görünen kisimlarinin yerine yapilan ve hasta tarafindan çikarilamayan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için bir takım koşulların var olması gereklidir. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansda ve 1 haftada işlem tamamlanır. Protezin metal destekli seramik (porselen), Metalsiz seramik (porselen), Porselen laminate olmak üzere çeşitleri vardır. Ağzınıza en uygun olanı hekiminiz tarafından belirlenecektir.

Sabit Protezler 
Sabit protezlerde klasik ve günümüze kadar uygulanan yöntemlerde, protez oluşturulurken altyapi olarak metallerin dayanikliliğindan, üst yapi olarak da seramiğin estetiğinden faydalanılmıştır. Bu yöntem halen kullanilir olmakla birlikte artan estetik ihtiyaçlara cevap vermek için gelişen teknolojiyle birlikte çok değişik maddelerle doğal görünüşü birebir taklit edebilen sabit protez uygulamalari da artık klinik çözümlere eklenmiştir. Bkz. Estetik Dişhekimliği

Kron hangi dişlere yapılır?

  • Çürük veya başka bir nedenle aşiri madde kaybi olan,
  • Renkleşmiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlere,
  • Şekil bozukluğu olan dişlere,
  • zayıf kanal tedavisi görmüş dişlere (dişlerin kırılmasını önlemek için),
  • İmplant üzerine

Köprü: Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidır.

Kaplamada olduğu gibi diş hekiminiz tarafindan destek olarak alinacak dişler şekillendirilip ayni işlemler gerçekleştirilerek yapilir.

Eksik dişlerin yerine protez yapılmazsa ne olur?
Köprü yapilmadiği taktirde hastanin komşu dişleri ve diğer çenedeki karşit dişi, çekim boşluğuna doğru hareket eder. Bu nedenle bozulan diş kapanişi çürüklere ve diş kayiplarina yol açar.
Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabılır.

Diş eksikliği ve yerine protez yapılmaması sonucu ortaya çıkan diğer problemler ise, çiğneme eksikliği ile ortaya çıkan sindirim bozuklukları ve hastalıklardır. Kayıp dişin konumuna göre konuşma bozuklukları ve estetik sorunlar olarak sayabiliriz.

Protez yapılması hastaya ne fayda sağlar?
Protezde, hastanin kaybolan fonksiyonlari tekrar kazandirilmaya ayni zamanda bozulan konuşmasinin da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olmasi amaçlanmaktadir.

Protez uygulamalariyla kaybedilen ağiz sağliği düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açidan da desteklenmesi sağlanir.
Bu da fonksiyonel bozukluklarin yani sira, insanlarda kendine güven duygusunun azalmasina neden olur.

Yillar boyunca insanlarin yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazi nedenlerle diş gicirdatmalari sonucunda, dişler farkli oranlarda aşinirlar. Ayrica çürükler ve kaza sonucunda dişlerin bazi bölümlerinde kırılmalar oluşur. Bu gibi durumlarda, kron veya köprü adı verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapilari, tekrar yerine konur.

Bir sabit protezde Altyapı olarak standart metal veya değerli metal alaşımlar kullanılabilir.

Değerli Metal Alaşımlı Uygulamalar
Bu protezlerde değerli altyapi maddesi olarak altin içeren değerli metal alaşimlari kullanilir. üst yapida estetik yine seramik uygulamalari ile sağlanir. Bu alaşimlar dişhekimliğine özel karişimlardir. . Altın diş hekimliğinde kullanılan maddeler içinde, diş ve dişeti ile uyumlu en kıymetli malzemelerden birdir. Bu yüzden değerli metal kullanılarak yapılan uygulamalar ile daha sağlıklı sonuçlar elde edilir.

Zirkonyum da artık porselen alt yapısı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Standart Metal Alaşımlı Uygulamalar
Bu protezlerde altyapi olarak diş dokularina uyumlu, gerekli dayanikliliğa sahip ve sağliği idame ettirebilecek dişhekimliğine özel metaller kullanilir.
üst yapi olarak da dental seramik estetik görünümü sağlamak için kullanilir. Standart metal alaşimli sabit protezler tüm dişlere uygulanabilmektedirler. Artik klasikleşmiş yöntemler olarak da oldukça başarili sonuçlar vermektedirler.

Sabit protez nasıl yapılır?
İlk olarak çekilen dişe komşu olan dişlerin hazırlığı yapılır. Varsa çürükleri temizlenir ve konik bir hale getirilerek ölçüsü alınır. Laboratuvarda modelaj ,döküm ve fırınlama aşamalarından sonra son provalar yapılır. Uygunluğu onaylanan protez cila için tekrar fırına konur. Siz ve diş hekiminiz, görünüşünden ve konumundan memnun kaldıktan sonra kron daimi olarak yapıştırılır.

Diş hekiminizin öncelikli hedeflerinden biri de yapay dişi, doğal dişe mümkün olduğunca benzetmektir. Bunu başarabilmek için renk, şekil, ısırma ve doğal ile yapay dişlerinizin her ikisinin de boyutları göz önüne alınır. Bu faktörlerden herhangi biri görünüşünüzü önemli ölçüde etkileyebilir. Bu işlem sonucunda, nasıl bir görünüm beklediğinizi diş hekiminizle ilk seansta konuşmalısınız.

Kron ve köprülerin bakımı nasıl yapılır?
Protezlerinizin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle protezin destek dişlerinin tüm dişeti kenarları çok iyi fırçalanmalıdır.

Dişlerinizi günde iki defa fırçalamalı ve bir defa da diş ipi ile temizlemelisiniz. Bu temizleme işlemi, bakterilerden oluşan plakları ortadan kaldıracaktır. Bu konudaki en önemli nokta diş ve dişetinizin birleştiği bölgedeki (sulcus) plakların temizlenmesidir. Kronların kırılmasını veya zarar görmesini önlemek için, sert yiyecek ve nesneleri çiğnemekten kaçınmak gerekir. Yine her durumda olduğu gibi diş hekiminizi rutin olarak ziyaret etmeniz, kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Hizmetlerimiz

  • Kanal Tedavisi
  • Kemik içi İmplant
  • Ortodonti
  • Diş Beyazlatma
  • 20 Yaş Çekimi
  • Porselen Kron Köprü

Ekibimiz